Brød, boller og annen bakst, Hverdag, Oppskrifter
Leave a Comment

Eltefritt Hvetebrød

DSC_0029Hjemmelaget brød er noe av det beste spiser til frokost. Selv noe så enkelt som et hvetebrød blir godt om det er hjemmelaget. Dette hvetebrødet er laget med urter og er et deilig frokostbrød.

Dette brødet eltes ikke så mye, men “brettes”. Ved å brette brødet to ganger underveis får man et lekkert og luftig brød som også er veldig saftig. Brødet stekes på høy temperatur for å få en sprø skorpe.

Her kommer oppskrift og fremgangsmåte.

Temperatur: 230/ 200 C Steketid: 40 minutter + 10 minutter

Du trenger:
400 g hvetemel
1/2 pk. tørrgjær
1,5 ts salt
2 ts urtemix
2 ts sirup
3,5 dl vann (lunkent)

DSC_0001Ha alle de tørre ingrediensene i mikserbollen først. Rør disse lett sammen.

DSC_0002Urtemiksen som jeg bruker ser slik ut. Du kan også bruke en miks som heter “brødmiks” eller evt. litt “provencekrydder”.

DSC_0004Rør sirupen ut i vannet og elt på lav hastighet mens du heller væsken forsiktig inn. Deigen vil være klissete.

DSC_0005Ha deigen i en melet bolle og sett den til heving et lunt sted til den dobler seg i størrelse. Dekk bollen med plastfolie. Alt fra 40 minutter til en time.

Når deigen er ferdig hevet legger du den på en godt melet benkeplate. Dra deigen ut til et kvadrat. Brett over hvert hjørne til du har gått rundt to ganger og deigen har en rund form igjen.

Sett den til heving en gang til og gjenta bretteprosessen. Form deigen til et brød.

DSC_0017Når deigen er ferdig brettet for andre gang setter du den til heving i brødformen. Snitt brødet om du vil. Sett på ovnen mens brødet hever nå slik at den er god og varm når du skal steke.

DSC_0019Sett brødet inn i ovnen på 230 C når brødet er ferdig hevet. Skru temperaturen ned til 200 C.

Stek brødet i formen i 40 minutter. Ta så brødet ut av formen etter 40 minutter og stek det i 10 minutter til.

DSC_0028La brødet kjøle seg ned med et kjøkkenhåndkle over seg. Ikke skjær i brødet før det har kjølt seg godt ned, da mister du mye av fuktigheten i brødet.

DSC_0030Når brødet har kjølt seg ned er det klart til å spises. Oppbevar brødet i et kjøkkenhåndkle. Da holder du bedre på den sprø skorpen 🙂

Brødet kan også lages helt uten bruk av mikser og settes til langtidsheving gjennom hele dagen. Da trenger du kun å brette og folde en gang. Supert brød å lage om du er på hytta i påsken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s