Brød, boller og annen bakst, Oppskrifter
Comments 3

Long Johns

IMG_2338

Da vi mellomlandet i Chicago på vei hjem stoppet vi på en “Dunkin’ Doughnuts”. Her plukket vi med oss noen godsaker. Jeg valgte meg en “Long John”. Altså en avlang doughnut. Disse var fantastisk gode! Tenkte derfor at det er perfekt å servere i familieselskap på søndag (om de ikke blir spist opp før da…).

Det går fortere å lage Long Johns enn de vanlige runde doughnutsene. Jeg har laget en oppskrift som friteres, men det går også an å bruke bakepulver, og steke dem i ovnen. Men det er en helt annen oppskrift…. Her kommer oppskrift og fremgangsmåte med tørrgjær.

Du trenger:
1 pk tørrgjær
0,6 dl varmt vann
2,4 dl varm melk
60 g smeltet smør
2 ts vaniljeekstrakt
6 ss sukker
1 klype salt
1 egg
ca. 370 g mel

olje til fritering

icing eller sjokolade til glasur

IMG_2314Begynn med å løse opp gjæren i varmt vann og varm melk. Rør lett til den er helt oppløst.IMG_2317Ha 200 g av melet, sukker og salt i en bolle. Rør dette lett sammen. IMG_2319Ha væsken i mikserbollen først, og miks lett inn det tørre sammen med egg, vaniljeekstrakt og smør. Spe på med resten av melet til du har en lett og luftig deig. Ikke elt for mye.IMG_2320Smør en bolle med matfett. Hvelv deigen over i bollen. Dekk til toppen med et kjøkkenhåndkle e.l., og sett bollen i vannbad. Deigen skal nå heve til dobbel størrelse. Ca. 45 min.IMG_2326Når deigen har hevet ferdig kan du dele den i mindre deler. Kjevle ut et og et stykke ca. 1 cm tykt.

Skjær først lange og brede strimler. Skjær så rektangler.IMG_2331Legg rektanglene til etterheving i ca. 15 minutter før du friterer dem.

IMG_2334Ha olje i en gryte og kok opp. Friter på ca. 200 C. Legg stykkene ned i gryta forsiktig. Snu dem etter ca 30 sekunder slik at de blir fritert på begge sider. Bruk en tresleiv e.l.IMG_2335La de ferdig friterte stykkene renne av seg olje på en rist med tørkepapir på.IMG_2336Jeg lager en lett flytende royal icing med vaniljesmak som glasur. Den lager jeg av en eggehvite, ca 300 g melis og noen ss vann. Inn i dette rører jeg også en teskje med vaniljeekstrakt. Du kan også bruke andre smaker, f.eks. oljer fra LorAnn.

Ha på glasur mens Long Johns’ene fortsatt er litt varme. Da vil glasuren renne utover og dekke fint. Dryss på strøssel om du ønsker.IMG_2339Disse er utrolig gode! Varier dem med ulik glasur. Smelt sjokolade, bruk karamellglasur eller rull dem i sukker og kanel. Disse faller garantert i smak! YUM 🙂

 

 

3 Comments

 1. Anette Mahle Gisle says

  Det så godt ut!

  Har du noen tips om oppbevaring? Frysing før eller etter steking, om man ikke er så mange til bords den dagen, f.eks?

  Like

  • IngridMarie says

   Hei!
   Jeg fryser mine etter steking, men uten glasur.
   Ellers oppbevarer jeg dem i en boks med bakepapir mellom.
   Hilsen Ingrid Marie

   Like

 2. christine says

  hei

  hilket mel bruker du jeg kom til å bruke litt grovt mel men fuker for det bare lurer på hvilket mel du bruker når du lager disse

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s